Menu Close

Athens Print Fest 2009 : Δύσκολες Νύχτες

Το Athens Print Fest/ First Edition (Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων / Πρώτη έκδοση), διοργανώθηκε από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων την και Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, από τις 3 έως τις 28 Ιουνίου 2009 σε διάφορα σημεία της πόλης, με σκοπό να εστιάσει όχι μόνο στο σήμερα της ελληνικής χαρακτικής μέσα από τις προτάσεις και τις ποικίλες δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη χαρακτική τέχνη, αλλά και την εξέλιξή της σε διεθνές επίπεδο.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ παρουσιαστήκαν σε όλη την Αθήνα πάνω από 500 έργα διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, του Παναγιώτη Τέτση, του Γιάννη Τσαρούχη, του Σπύρου Βασιλείου, του Μανόλη Χάρου, του Κώστα Γραμματόπουλου, του Τάσου, αλλά και των Pablo Picasso, Marc Chagall, Alberto Burri, Lucio Fontana κ.α. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν με εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις εκτός από την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η Alpha Bank, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, και το Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού, ενώ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι καλλιτέχνες θα ανοίξουν τα εργαστήριά τους για το κοινό.

Τα επίσημα εγκαίνια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Ιουνίου, στις 20.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης – Θησείο, στάση ΜΕΤΡΟ: Κεραμικός, τηλ.: 210 34 52 150).

Αναλυτικότερα οι εκθέσεις και οι χώροι:

Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών συμμετείχε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» από τις 3 έως τις 28 Ιουνίου, με την θεματική έκθεση «Δύσκολες Νύχτες». Έργα φτιαγμένα να ταιριάζουν με τις αμφίβολες μέρες που ζούμε. Οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να καταθέσουν τη δική τους άποψη παρουσιάζοντας την σε μια ομαδική έκθεση 100 έργων.

Συμμετείχαν οι: Αννιτσάκης Οδυσσέας , Ανούση Ηλία Ρένα, Αποσπορίδου Σουζάνα, Αρφαράς Μιχάλης, Βλασσόπουλος Γιώργος, Γιανναδάκης Μανόλης, Δεσεκόπουλος Νίκος, Διονυσοπούλου Ελισσάβετ, Ηλιοπούλου Κριστιάνα, Κάπρου Ελένη, Κομιανού Άρια, Κολιός Γιάννης, Κότσαρης Γρηγόρης, Κουμαντάκη Δήμητρα, Κώτση Ανδριάνα, Κώτσιου Ντίνα, Mahrt Kati, Μήλιος Γιώργος, Νικολαίδη Τόνια, Ξυλά – Ξαναλάτου Ίρις, Οικονομίδου Ελένη, Pino Pantolfini, Παπαδημητροπούλου Κατερίνα, Πειρουνίδης Απόστολος, Πετροπούλου – Δημητράκη Δήμητρα, Ποδηματά – Στεφανάκη Ειρήνη, Σιατερλή Δήμητρα, Σταθοπούλου Ράνια, Σταυρακαντωνάκης Νίκος, Στεφανάκης Γιάννης, Σχοινά Μαίρη, Τσαλαματά Βίκυ και η Χρηστάκη Florence.

Ο εκθεσιακός χώρο ης ΕΕΧ από 3 έως 28 Ιουνίου παρουσίασε την έκθεση Χαρακτικής μικρού μεγέθους με τίτλο «Pocket Print». Τα χαρακτικά προέρχονταν από τα μέλη αλλά και από συνεργάτες του χώρου. Χαραγμένα και τυπωμένα με διάφορες τεχνικές ανέδειξαν όλη την γνώση των καλλιτεχνών στην άρτια τεχνική τους στα έργα μικρών διαστάσεων.

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων «Πρώτη Έκδοση» παρουσίασε από τις 3 έως 30 Ιουνίου για πρώτη φορά «Tα χαρακτικά της συλλογής του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού», που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει έργα των Pablo Picasso, Marc Chagall, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Τσαρούχη, Γιώργου Δήμου κ.ά. Τα χαρακτικά αυτά αποτελούν δώρα των καλλιτεχνών προς το ζεύγος Κατακουζηνού που το σπίτι τους αποτέλεσε καλλιτεχνικό σαλόνι της Γενιάς του ´30 ενώ παράλληλα φωτογραφίζουν ισχυρούς δεσμούς σημαντικών πνευματικών ανθρώπων της εποχής.

Μέσα από την έκθεση αυτή η Ελληνοαμερικανική Ένωση τιμά τον Άγγελο Κατακουζηνό, που εκτός από καταξιωμένος νευρολόγος και ψυχίατρος, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης από το 1967 μέχρι το 1975. Την περίοδο αυτή ανέδειξε την Ελληνοαμερικανική Ένωση σε πολιτιστικό οργανισμό κύρους, θέτοντας έτσι τις πολύτιμες βάσεις για την μετέπειτα εξέλιξη και πρόοδό της.

Η έκθεση περιελάμβανε επίσης χαρακτικά έργα του Νικόλαου Χατζηκυριάκου – Γκίκα με τον οποίο ο Α. Κατακουζηνός διατηρούσε στενή φιλία. Ο Χατζηκυριάκος – Γκίκας ήταν και αυτός ένας από τους ιδρυτές της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Για το λόγο αυτό η Ελληνοαμερικανική Ένωση έδωσε το όνομά του σε μια από τις γκαλερί της, όπου και παρουσιάζονται τα χαρακτικά έργα της έκθεσης.

Ελληνοαμερικανική Ένωση, Γκαλερί Χατζηκυριάκος – Γκίκας (Μασσαλίας 22)

Ημέρα Παρουσίασης: Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 20.30

Η Alpha Bank, παρουσίασε από 3 έως 30 Ιουνίου στη γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, την έκθεση εκπαιδευτικού χαρακτήρα «Τι είναι Χαρακτικό;». Η Alpha Bank έχει μια πολύ μεγάλη συλλογή από έργα χαρακτικής, κυρίως Ελλήνων καλλιτεχνών (ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες, βιβλία με πρωτότυπα χαρακτικά). Μέσα από τη συλλογή αυτή μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει όλη την ιστορία της χαρακτικής στην Ελλάδα από το 1880 μέχρι σήμερα με έργα όλων των σημαντικών καλλιτεχνών.

Με την έκθεση αυτή προσεγγίζεται με απλό τρόπο η δημιουργία ενός χαρακτικού και δείχνεται η εικόνα ενός εργαστηρίου χαρακτικής, εκθέτοντας εργαλεία, πλάκες χαρακτικής και έργα. Επιπλέον, με επεξηγηματικά αναλυτικά κείμενα και φωτογραφίες παρακολουθούμε τα στάδια της εκτύπωσης ενός χαρακτικού.

(επιμέλεια Ειρήνη Οράτη)

Ελληνοαμερικανική Ένωση, Γκαλερί Κέννεντυ

Ημέρα Παρουσίασης: Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 20.30

Το Ινστιτούτο Θερβάντες θα πραγματοποίησε από τις 3 έως τις 28 Ιουνίου την ατομική έκθεση της Ισπανίδας χαράκτριας Ines Piqueras Garcia με τίτλο «Μύχια Φύση».

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα «Ν. Γύζης», Ακαδημίας 50,

Ημέρα Παρουσίασης: Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 20.00

Το Γαλλικό Ινστιτούτο πραγματοποίησε από 3 έως 27 Ιουνίου στον εκθεσιακό του χώρο, έκθεση χαρακτικών της ομάδας «PAS GRAVE» (Dominique ALIADIERE, Hélène BELIN, Corie BIZOUARD, Devorah BOXER, Alain CAZALIS, Catherine GILLET, Elsa MARC, Dominique MOINDRAUT, Christiane VIELLE, Muriel RIGAL και Zanoarisoa RAJAONA).

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών Σίνα 31 – 10680 Αθήνα

Ημέρα Παρουσίασης: Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 20.00

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο παρουσίασε από 3 έως 28 Ιουνίου στον εκθεσιακό του χώρο, ομαδική έκθεση Σύγχρονης Ιταλικής Χαρακτικής με τον τίτλο «Το Διττό Όνειρο της Τέχνης». Με την έκθεση αυτή που περιλαμβάνει 34 έργα του ατελιέ 2RC σε επιμέλεια του Achille Bonito Oliva, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρει ένα μοναδικό πανόραμα της ιταλικής χαρακτικής τέχνης από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα. Η έκθεση μέσα από τα έργα των Lucio Fontana, Burri, Afro, Giacomo Manzu και άλλων καλλιτεχνών, αποτύπωσε με τον πλέον εκφραστικό τρόπο τη διαδρομή της «άμορφης» Ιταλικής χαρακτικής.

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών: Πατησίων 47, Αθήνα

Ημέρα Παρουσίασης: Πέμπτη 4 Ιουνίου στις 19.30

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από 18 – 28 Ιουνίου στο «Σπίτι της Κύπρου» (Σκουφά και Ηρακλείτου 10 ) συμμετείχε με την ομαδική έκθεση «Χαρακτική στο Σπίτι της Κύπρου». Σε αυτήν παρουσιάζεται ένα ευρύ φάσμα έργων των σπουδαστών του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας Βασιλικής Αναστασίου, Κανούτο Κάλαν, Παναγιώτη Φερεντίνου, Μιλτιάδη Πεταλά, Λίας Μπλιούμη, Κλέβες Κρίσικο, Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, Ηλία Κότσιρα, Ανδρέα Κοντόνη, Αννής Ζαβιτσάνου, Ελένης Δερβίσογλου, Βασιλικής Γκαραβέλα, Λεωνίδα Γιαννακόπουλου, Ματίνας Γεώργα, Κωνσταντίνας Γιωργά, Φαίης Μητσάνη και Μυρτώς Φερεντίνου και μία επιλογή από έργα τού γνωστού χαράκτη και καθηγητή της χαρακτικής στην ΑΣΚΤ της Αθήνας Μιχάλη Αρφαρά. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της έκθεσης εστιάζεται στην εικαστική ποιότητα, αλλά και την εκτυπωτική τελειότητα τόσο των νέων δημιουργών, όσο και του καθηγητή τους που δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν όλη την παλέτα των χαρακτικών μεθόδων.

Ημέρα Παρουσίασης: Πέμπτη 18 Ιουνίου στις 20.00

Την ίδια μέρα ο χαράκτης Γιάννης Γουρζής θα παρουσίασε σε βίντεο τις τεχνικές του όρθιου ξύλου και της χαλκογραφίας με καλέμι.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από 11 έως 28 Ιουνίου παρουσίασε την ομαδική έκθεση Ελληνικής Χαρακτικής με τον τίτλο «Εντυπώσεις επί χάρτου. Η πορεία της Ελληνικής Χαρακτικής από το 1860 έως σήμερα».

Η έκθεση είχε δύο ενότητες:

  1. Πρωτοπόροι και Δάσκαλοι
  2. Σύγχρονοι και Νέοι Έλληνες Χαράκτες

Αξιοσημείωτη ενότητα αποτέλεσε το πρόγραμμα «Αγγίζοντας την Τέχνη», για άτομα με περιορισμένη ή ολική αδυναμία όρασης, μια συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου – Φίλωνος 29

Ημέρα Παρουσίασης: Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 20.30

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) παρουσίασε από 9 έως 28 Ιουνίου στο κτήριο του, Θουκυδίδου 13 στην Πλάκα, έκθεση με χαρακτικά του Παναγιώτη Τέτση.

Ημέρα παρουσίασης: Τρίτη 9 Ιουνίου, ώρα 20.30

Από 2 έως 19 Ιουνίου στον «ΙΑΝΟ» (Σταδίου 24) θα παρουσιάστηκε η ομαδική έκθεση χαρακτικής με τίτλο «Ξυλογραφία – από την Σπουδή στο Έργο».

Την έκθεση οργάνωσε η επίκουρη καθηγήτρια του Α Εργαστηρίου Χαρακτικής κ. Μαίρη Σχοινά με τους μαθητές της- καλλιτέχνες της νεώτερης γενιάς.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας

Ημέρα Παρουσίασης: Τρίτη 2 Ιουνίου

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ οι καλλιτέχνες Οδυσσέας Αννιτσάκης, Νίκος Δεσεκόπουλος, Ελένη Οικονομίδου, Μιμή Πετροπούλου, Μαίρη Σχοινά, Βίκυ Τσαλαματά και Αναστασία Χαροκόπου άνοιξαν τα εργαστήριά τους στο κοινό.

Τέλος η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού διοργάνωσαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ σειρά ομιλιών με τίτλο «Καλλιτέχνης- έργο- θεατής, Αμφίδρομες Σχέσεις». Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στις 17 και 24 Ιουνίου, 2009, στις 20:00 στο Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού (Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 4, 5ος όροφος).

Πρόγραμμα ομιλιών

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009, 20:00

Νίκος Τζαβάρας

Ψυχίατρος. Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας

«Η μελαγχολία του Dürer»

Άρης Μαραγκόπουλος

Συγγραφέας, εκδότης.

«Το έργο τέχνης στην εποχή της ηλεκτρονικής αναπαραγωγής του»

Παύλος Βασιλειάδης

Ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, Αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, κεντρικού τομέα, Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

«Η έννοια της ψύχωσης και η τέχνη των ψυχωτικών. Επιδράσεις στο θέμα και στην τεχνοτροπία στο έργο μεγάλων καλλιτεχνών»

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009, 20:00

Θανάσης Τζαβάρας

Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής. Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

«Η επανάληψη και το πολλαπλό»

Γιάννα Κιλίμη

Ζωγράφος, Art Therapist

«Το όραμα του καλλιτέχνη ψυχοθεραπευτή στον χώρο της τέχνης»